MOBBAD PÅ JOBBET – VAD KAN MAN GÖRA?

En av de värsta situationerna man kan råka ut för som människa är mobbing. Att barn är elaka mot varandra vet vi. Det spelar ingen roll hur många antimobbingsprogram de sätter igång i skolorna – de elaka hittar ändå sätt att jävlas med andra.

Och samma sak är det på många av Sveriges arbetsplatser. Det förekommer mobbing i olika former på svenska arbetsplatser och på många sätt är den svårare att komma åt än skolmobbningen. 

Vad är mobbning på jobbet?
Mobbning är avsiktliga sätt att förminska, kontrollera eller förstöra för någon annan. Det kan vara tydligt eller mer subtilt. Det kan ske inför andra eller under mer privata omständigheter. Hur och när det än sker är det extremt nedbrytande för den som drabbas. 

Vanliga mobbar-beteenden är de här:

 • Du kallas för saker eller får olika etiketter på dig på jobbet
 • Du blir förlöjligad
 • Du får sarkastiska kommentarer
 • Ditt rykte blir förstört av skitsnackande
 • Fysiskt våld har använts mot dig
 • Mobbaren blir alltid väldigt snabbt arg på just dig
 • Du blir förödmjukad inför kollegor
 • Dina arbetsinsatser nedvärderas ständigt
 • Du får kritik hela tiden
 • Du får skulden när något gått fel

Som du ser – mobbing är i grunden ett fegt beteende. Mobbaren gömmer sina egna tillkortakommanden genom att peka orättvist peka ut andras. Om du blir mobbad är det ganska sannolikt att mobbaren sett dig som mer kompetent, mer framgångsrik och kanske till med snyggare än honom/henne. Den som mobbas brukar nämligen vara bättre på att prestera än de flesta andra och framför allt bättre än mobbaren själv.

Mobbad på jobbet – vad kan man göra?

1. Bedöm situationen du är i
Lita på dina instinkter. Om du känner dig mobbad så är du antagligen mobbad. Håll ögonen på vad som händer i relationen mellan dig och personen ifråga. Är alla rädda för den här personen? Har den här personen ett rykte om sig att mobba andra? Finns det andra som också känner sig mobbade av den här personen? Om andra än du också känner sig mobbade av den här personen och inte bara du, prata ihop er och ta reda på hur de känner och vad nästa steg borde bli. Det är en fördel att vara flera som känner samma sak. 

2. Strunta INTE i den situation du är i
Tro inte att den situation du är i försvinner av sig själv. Ju mer du struntar i din situation och inte gör något åt den desto mer makt ger du din mobbare. Det du måste göra är att prata om din situation med en chef du litar på eller med någon på personalavdelningen. Du måste anförtro dig åt någon så att någon annan är medveten om problemet och kan hjälpa dig.

3. Dokumentera det som händer och har hänt
Så fort du möter något som liknar mobbing är det viktigt att du skriver ner datum, tid, namnet på personen och detaljer om det som inträffat. Skriv också ner namn på andra som var närvarande när det hände så att de kan vittna om det inträffade. Skriv ner vad som sades, hur det sades och andra elakheter som inträffade. Om du sedan söker hjälp hos personalavdelningen för det här kommer du att ha mer på fötterna än annars.

4. Spela inte samma spel som mobbaren gör
Det är lätt att tappa behärskningen när någon trampar på dig men undvik det. Du ska inte sjunka till mobbarens nivå. Försök att göra ditt bästa för att strunta i mobbaren och det han/hon gör eller säger. Mobbaren kan vara ute efter en reaktion från dig och när han/hon inte får det kanske han/hon slutar.

5. Sätt gränserna och konfrontera mobbaren
Mobbare är bara effektiva när de känner att de har fast mark under fötterna. Att konfrontera en mobbare kan vara läskigt och jobbigt men det är oftast det bästa sättet att slippa honom/henne. 
Gör så här:

 • Informera mobbaren om att du vill prata med honom/henne enskilt
 • Förklara lugnt beteendet du sett att mobbaren har och beskriv det i detalj
 • Berätta exakt hur mobbarens ageranden påverkar ditt jobb
 • Berätta för mobbaren vilka beteenden du inte kommer att acceptera i framtiden. Genom att berätta direkt för mobbaren vad du känner och att du inte kommer att vara en dörrmatta längre

6. Informera dina chefer om inget händer
När du har konfronterar din mobbare och du inte märker någon förändring är det dags för nästa steg. Om du är säker på att du gjort allt du kan, gå till personalavdelningen med din information och dokumentation. Hantera situationen kallt genom att bara prata om hur det påverkar din arbetsprestation (så att du inte bara blir en gnällspik i en okänslig personalchefs öron och ögon).

7. Ha en plan för om inget annat fungerar
Om du har bett om hjälp och inget fungerar kan du behöver överväga att byta avdelning om du jobbar på ett stort företag. Om du jobbar för ett litet företag och det är chefen som är mobbaren – sluta – och gör det gärna när det ställer till mest för företaget. Tänk på dig själv först. Det är inte värt att stanna i en organisation bara för att du har rätt. Du har ju rätt men det är inte värt att ha ett hopplöst arbetsliv för den sakens skull.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar