Captain Beefheart And His Magic Band

Captain Beefheart

 

Captain Beefheart artistnamn för Don Van Vliet (döpt Don Glen Vliet), född 15 januari 1941 i Glendale, Kalifornien, död 17 december 2010 i Arcata, Humboldt County, Kalifornien, var en amerikansk musiker och konstnär.

Captain Beefheart var en amerikansk musiker och konstnär vars musik trotsar de flesta konventioner, framför allt på skivorna Trout Mask Replica och Lick My Decals Off, Baby. Personer som hör dem första gången tycker ofta att det bara är en enda kakofoni, ”oljud”, men vid upprepad lyssning upptäcker man plötsligt komplexa rytmer och mönster. Beefhearts musik kräver mycket av lyssnaren.

Biografi

Don Vliet föddes i Kalifornien och ägnade sig åt konst från unga år – han ansågs vara ett underbarn. Vliet började kalla sig Don van Vliet och blev vän med Frank Zappa i tonåren, och det var under denna period som Vliet fick namnet Captain Beefheart efter en film de planerade att göra ihop, med titeln Captain Beefheart Meets the Grunt People. Beefheart och Zappa samarbetade på en del projekt, och gjorde 1975 skivan Bongo Furytillsammans.

År 1964 bildade Vliet The Magic Band, och gav ut sin första LP år 1967, Safe as Milk. Men det var i och med Trout Mask Replica  år 1969 som van Vliet verkligen bröt ny mark. Till vackra absurda texter springer noterna från instrumenten fram som i kalabalik, men allting är komponerat och minutiöst planerat.

Grain grows rainbows up straw hill
Breaks my heart to see the highway cross the hill
Man lived a million years and still he kills
The black paper between the mirror breaks my heart
(ur Steal Softly thru Snow)

Efter omkring två decennier i rockbranschen hade van Vliet tröttnat på att inte få den uppmärksamhet han tyckte att han förtjänade, och slutade plötsligt turnera och ge ut skivor i början av 1980-talet. Han drog sig helt tillbaka från offentligheten och började ägna sig åt sin konst, framför allt måleri. Han har haft ett antal utställningar, bland annat i Sverige.[7][8]

Captain Beefheart avled 17 december 2010 av komplikationer i samband med multipel skleros.

Diskografi i urval

Studioalbum

  • 1967 – Safe as Milk
  • 1968 – Strictly Personal
  • 1969 – Trout Mask Replica
  • 1970 – Lick My Decals Off, Baby
  • 1970 – Mirror Man
  • 1972 – The Spotlight Kid
  • 1972 – Clear Spot
  • 1974 – Unconditionally Guaranteed
  • 1974 – Bluejeans & Moonbeams
  • 1978 – Shiny Beast (Bat Chain Puller)
  • 1980 – Doc at the Radar Station
  • 1982 – Ice Cream for Crow
  • 2012 – Bat Chain Puller

Livealbum

  • 1994 – London 1974
  • 2000 – I’m Going to Do What I Wanna Do: Live at My Father’s Place 1978
  • 2006 – Live London ’74

Singlar

  • 1967 – ”Yellow Brick Road” / ”Abba Zaba”
  • 1968 – ”Moonchild” / ”Who Do You Think You’re Fooling”
  • 1970 – ”Sure ’Nuff ’N Yes I Do” / ”Yellow Brick Road”
  • 1970 – ”Zig Zag Wanderer” / ”Abba Zaba”
  • 1970 – ”Pachuco Cadaver” / ”Wild Life”
  • 1972 – ”Too Much Time” / ”My Head is My Only House Unless it Rains”
  • 1974 – ”Upon The My-O-My” / ”Magic Be”
  • 1978 – ”Sure ’Nuff ’N Yes I Do” / ”Electricity”
  • 1978 – ”Hard Workin’ Man” / ”Coke Machine” (Jack Nitzsche med Captain Beefheart)
  • 1982 – ”Ice Cream For Crow” / ”Light Reflected Off The Oceands Of The Moon”

Samarbeten med Frank Zappa

  • 1969 – Hot Rats
  • 1975 – One Size Fits All
  • 1975 – Bongo Fury [9]
  • 1976 – Zoot Allures

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Captain_Beefheart

Captain Beefheart And His Magic Band

The Magic Band är ett amerikanskt rockband, ursprungligen grundat av Don Van Vliet 1965, som kompband till hans pseudonym Captain Beefheart. I bandets första upplaga ingick John French, Ry Cooder, Alex St. Claire och Jerry Handley,

Bandet lades ned 1974 (varpå Beefheart startade ett nytt ”Magic Band”), men återuppstod 2003 i en delvis ny sättning, med den tidigare slagverkaren John French som sångare, Gary Lucas och Denny Walley på gitarr, Rockette Morton på basgitarr och Robert Williams på trummor. Gruppen har sedan dess spelat in ett par skivor och turnerat i Europa och USA.

Medlemmar

Nuvarande medlemmar
  • John ”Drumbo” French – trummor, sång (1966–1971, 1975–1976, 1980, 2003–2006, 2009– )
  • Mark ”Rockette Morton” Boston – basgitarr, gitarr (1968–1974, 2003–2006, 2009– )
  • Denny Walley – gitarr (1975–1978, 2003–2006, 2009– )
  • Eric Klerks – gitarr (2009– )
  • Craig Bunch – trummor (2009– )
Tidigare medlemmar
  • Alex St. Clair Snouffer – gitarr (1965–1968, 1973–1974)
  • Jerry Handley – basgitarr (1965–1968)
  • Doug Moon – gitarr (1965–1967)
  • Paul Blakely – trummor (1965–1966)
  • Ry Cooder – gitarr (1967)
  • Antennae Jimmy Semens (Jeff Cotton) – gitarr (1967–1969)
  • Zoot Horn Rollo – gitarr, flöjt (1968–1974)
  • The Mascara Snake (Victor Hayden) – basklarinett, sång (1969)
  • Ed Marimba – trummor, slagverk (1970–1974)
  • Winged Eel Fingerling – gitarr (1971–1972, 1975–1976)
  • Roy ”Orejón” Estrada – basgitarr (1972–1973)
  • Mark Marcellino – keyboard (1974)
  • Dean Smith – gitarr (1974)
  • Michael ”Michael Bucky” Smotherman – keyboard (1974)
  • Mark Gibbons – keyboard (1974)
  • Jimmy Caravan – synthesizer (1974)
  • Ira Ingber – basgitarr (1974)
  • Gene Pello – trummor (1974)
  • Ty Grimes – slagverk (1974)
  • Bruce Lambourne Fowler – trombon (1975–1976, 1978–1980)
  • Jeff Moris ”White Jew” Tepper – gitarr, slidegitarr (1976–1982)
  • Richard Redus – gitarr, dragspel, basgitarr (1978)
  • Eric Drew ”Black Jew Kitabo” Feldman – keyboard, bas, synthesizer, mandolin (1976–1981)
  • Robert Arthur ”Wait for Me” Williams – trummor (1978–1981, 2003)
  • Richard ”Midnight Hatsize” Snyder – gitarr, slidegitarr, basgitarr, viola (1980–1982)
  • Gary Lucas – gitarr (1980–1982, 2003–2006)
  • Cliff Martinez – trummor, slagverk (1982)
  • Michael Traylor – trummor (2003–2006)

Diskografi (i urval)

Album (som Captain Beefheart and His Magic Band)
  • Safe as Milk, (1967)
  • Strictly Personal, (1968)
  • Trout Mask Replica, (1969)
  • Mirror Man, (1970)
Album (som Captain Beefheart and The Magic Band)
  • Lick My Decals Off, Baby, (1970)
  • Clear Spot, (1972)
  • The Spotlight Kid, (1972)
  • Unconditionally Guaranteed (1974)
  • Bluejeans & Moonbeams (1974)

    https://www.discogs.com/Captain-Beefheart-His-Magic-Band-Trout-Mask-Replica/master/463963

  • Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978)
  • Doc at the Radar Station (1980)
  • Ice Cream for Crow (1982)
  • Le Nouvel Hippodrome, Paris 1977 (2014)
Album (som The Magic Band)
  • Back to the Front (2003)
  • 21st Century Mirror Men (2005) (live)
  • The Magic of Music (2008)
  • Oxford, U.K.: June 6 2005 (2011) (live)
  • Plays the Music of Captain Beefheart (2013)

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Magic_Band

 

Samuel Sandén

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar